GÜNÜN SORULARI YANITLARI
Eğer eminseniz hadi alttaki yanıtla karşılaştırın.
Bir kenarı 2 birim olarak verilen karenin tüm kenarları ve o karenin sağındaki iki karenin de tüm kenarları 2 birimdir. L karesinin sağ kenarı, bir kenarı 3 birim olan kareye komşudur ve altında kalan karenin her kenarı 2 birim olduğundan, L karesinin sağ kenarı 1 birim olarak bulunur.
L karesinin alt kenarı 1 birim olduğundan, altında yer alan her kenarı 2 birim olan karenin bölünen üst kenarının her iki parçası da 1 birim olarak bulunur. Bu durumda K karesinin alt kenarı da altında yer alan 2 adet 2 birimlik kare kenarı ve 1 birimlik kenar parçası üzerinden 5 birim bulunur.
Son olarak L karesinin alanı 1 x 1 = 1 birim kare ve K karesinin alanı da 5 x 5 = 25 birim kare olarak bulunur.
Buna göre K karesi L karesinden 25 kat büyüktür.
Eğer eminseniz hadi alttaki yanıtla karşılaştırın.
İç yüzeyde yer alan sayılardan komşu ikisinin çarpımı, dış kısımda yer alan zıt taraftaki sayıya eşittir.
Buna göre yanıt 9×2=18 olmalıdır.
Eğer eminseniz hadi alttaki yanıtla karşılaştırın.
4x4x5 ebatındaki dikdörtgen prizmanın dışarıdan görünen yüzeylerindeki küplerin toplam sayısı 68, içerisinde kalan ve görünmeyen küplerin sayısı ise 12’dir. Buna göre cevap 12 olmalıdır.
Eğer eminseniz hadi alttaki yanıtla karşılaştırın.
Dişlileri temas eden çarklardan biri çevrildiğinde diğerinin kaç tur hareket edeceği;
n1=Birinci çarkın tur sayısı
n2=İkinci çarkın tur sayısı
r1=Birinci çarkın çapı
r2=İkinci çarkın çapı
olduğunda, aşağıdaki formülle bulunabilir.
n1 x r1 = n2 x r2
Merkezlerindeki kasnaklardan kayışlarla birbirine bağlanmış çarklardan biri çevrildiğinde diğer çarkın kaç tur döneceği de yine aynı formülle hesaplanır.
Yukarıdaki bilgilere bakılarak:
r çapındaki kırmızı çark 1 tur döndüğünde 4r çapındaki siyah çarkın kaç tur döneceği aşağıdaki formülle hesaplanır.
Merkezlerindeki kasnakları kayışlarla birbirine bağlanmış olan çarkların merkezinde yer alan kasnakların çapları arasındaki oran bilinmediğinden sorunun cevabı bulunamaz.
Eğer eminseniz hadi alttaki yanıtla karşılaştırın.
İlk çark saat yönünün tersine dönüyor ve yanındaki çarkı saat yönünde döndürüyor. İkinci çarkın sol altındaki çark, merkezlerinden bağlı olduğu için üçüncü çarkı kendiyle aynı yönde, yani saat yönünde döndürüyor. Bu çark, sağında yer alan ve kendinden biraz daha büyük olan çarkı doğrudan dişlileriyle döndürüyor ve kendisi saat yönünde dönerken, bu saat saat yönünün tersine dönüyor. Saat yönünün tersine dönen sistemin en büyük çarkı, sol altındaki çarka merkezinden bağlı olduğu için en sol alttaki çark da onun gibi saat yönünün tersine dönüyor. Son olarak bu çark, en sağ alt köşedeki çarkı doğrudan çarklarının temasıyla döndürdüğü için lacivert çark saat yönünde döner.
Eğer eminseniz hadi alttaki yanıtla karşılaştırın.
Kırmızı ok işaretini düzlem üzerinde K harfine denk getirmek için en dıştaki çemberi çevirdiğinizde, iç çemberdeki harflerin karşılıkları sırasıyla “DMVME” harflerine karşılık olarak “LUDUM” olur.